La Nau Espacial s’enfronta a un desallotjament al juliol per una denúncia de la constructora Sacyr Vallehermoso

articulo de la pagina de la Directa

La Nau Espacial s’enfronta a un desallotjament al juliol per una denúncia de la constructora Sacyr Vallehermoso

BERTA CAMPRUBÍ / @BERTACAMPRUBI | 15/03/2013Interior de La Nau Espacial, l'espai okupat al Poblenou amenaçat de desallotjament  LA NAU ESPACIAL
  • Interior de La Nau Espacial, l’espai okupat al Poblenou amenaçat de desallotjament LA NAU ESPACIAL

Tres mesos després d’enllestir les obres del nou Museu de la moda de Barcelona, el centre social autogestionat La Nau Espacial, situat davant del museu, ha rebut la notificació pel judici del seu desallotjament fixat pel juliol de 2013. La denúncia ha estat presentada per la constructora Sacyr Vallehermoso, propietària de l’immoble.

El projecte de La Nau Espacial comença l’any 2008 al carrer Àvila de Barcelona, amb l’alliberació d’una de les nombroses naus en desús que hi ha al barri del Poblenou. Entre les persones promotores del projecte, artistes que s’havien quedat sense seu física després del desallotjament del centre social de creació la Makabra -ubicat a un espai de 5.000 metres quadrats tres carrers amunt de l’espai que ara acull La Nau-.

Durant cinc anys, La Nau ha sigut un punt de trobada internacional, un espai de creació i intercanvi cultural i artístic. El centre, on hi viuen una quinzena de persones, acull més de 150 usuàries diàries que s’hi acosten a practicar dansa, circ, fotografia i costura, entre d’altres activitats. Un 50% del material del que disposen és herència de La Makabra i les infraestructures del centre social, amb una gran tasca artística al darrera, permeten que gairebé un miler de persones puguin gaudir dels cabarets que s’organitzen regularment.

L’entesa amb la propietat i el districte

L’advocat Antoni Lucchetti Farré, conegut com El Tono, va exercir la defensa de La Makabra en el procés de desallotjament obert contra l’espai l’any 2006. Des d’un principi, l’advocat penalista, amb experiència en el camp dels moviments socials relacionats amb l’okupació, va assessorar a nivell legal també les membres de La Nau Espacial. “Vam aconseguir un equilibri a tres bandes”, explica, mitjançant un acord verbal que l’advocat va resoldre amb un representant de la propietària Sacyr Vallehermoso , i amb el Districte de Poblenou, en aquells moments en mans de socialistes. “Va ser una carambola perfecte”, ja que simbòlicament, explica, el compromís es reduïa a que, mentre l’empresa no necessités l’immoble, no les molestaria per res. Fa tres mesos, però, s’han enllestit les obres de la zona del nou Museu de les Arts Decoratives (DHUB) de les plaça de les Glòries, -un edifici en forma de grapadora que es troba davant per davant de La Nau- i en conseqüència el valor d’aquest terreny s’ha multiplicat. Cinc anys més tard, l’empresa ha oblidat el compromís simbòlic i ha actuat per via judicial.

Un futur incert

El terreny on la Makabra va erigir-se com a referent cultural a Barcelona, és des de 2008 un solar. La mateixa situació és la de l’antic polígon del Centre Social Okupat Arkatraz, que van desallotjar el juliol de 2011. El grup Sacyr Vallehermoso va ser l’única empresa de l’índex borsari Ibex 35 en enregistrar pèrdues -de 1.604 milions d’euros- l’any 2011. Fet que du Lucchetti a pensar que l’estratègia de l’empresa podria passar per especular amb un terreny que s’ha vist revaloritzat darrerament.

Malgrat tot, el futur més immediat de La Nau Espacial, que aquest cap de setmana acull la quarta edició del Festival Pobre Nou, és d’esperit combatiu. El col·lectiu autogestionat organitza cada dilluns a les 19.30h una assemblea anti-desallotjament, amb l’objectiu de trobar alternatives a l’execució del desnonament i a fer difusió del projecte social.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s